Carmen in Moldavië





Moldavie

Moldavië heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Van een Turkse overheersing naar Roemeense en vervolgens sinds de Tweede Wereldoorlog onder Russische overheersing. Op 27 augustus 1991 verklaarde de Sovjetrepubliek Moldavië zich onafhankelijk.

In Moldavië wonen Roemenen, Oekraïners, Russen, Gagaoezen (een christelijk Turks volk) en Bulgaren.

Hoewel Roemeens de officiële voertaal is wordt er in elk dorp een andere taal gesproken.

Moldavië is aan oppervlakte iets kleiner dan Nederland, met ongeveer 4.000.000 inwoners.

Veel bronnen vermelden dat Moldavië het armste land van Europa is, waar arbeiders gemiddeld 100,- euro per maand verdienen. Moldavië staat ook wel geregistreerd als Derde Wereld land. Het heeft ook een hoog aantal werklozen, vooral in de dorpen. Dit schijnt mede te komen doordat in de tijd van de Sovjet Unie prive-ondernemingen verboden waren.

Tegenwoordig zoeken veel Moldaviërs werk in Moskou, Italië en Israël, waarbij veel kinderen bij hun grootouders of buren worden achtergelaten. Één op de vier kinderen op het platteland groeit op met één of twee ouders in het buitenland. Doordat de werkende klasse wegtrekt zijn er oudere mensen die in schrijnende situaties achterblijven.

Twee andere problemen die in dit land spelen zijn alcoholisme en vrouwenhandel. Uit een onderzoek is gebleken dat er meer alcohol wordt gekocht in Moldavië dan in Rusland. Alcoholisme heeft ook zijn weerslag op de gezinsproblemen. Daarnaast schijnen er duizenden vrouwen vermist te zijn in Moldavië vanwege de vrouwenhandel. Vooral jonge vrouwen uit kwetsbare gezinnen en internaten zijn een risicogroep om hiervoor geronseld te worden.

© 2024 www.casa-vera.org

Mede mogelijk gemaakt door footer logo Ad QuestoBoven ↑